במאמר זה נסביר מהי שן בינה, ומדוע ישנן בעיות בשיני בינה. לא אחת יש צורך לבצע עקירה של שיני בינה, ולעתים אפילו עקירת שן כירורגית הדורשת כירורג פה ולסת.
במאמר זה ננסה להסביר את הכל בצורה פשוטה ובגובה העיניים. וכמובן, אם יש לכם בעיות בשיני הבינה אתם מוזמנים לפנות אל מרפאת שיניים בירושלים. אצלנו תוכלו לקבל מענה לכל בעיות השיניים. במקרים רבים התמודדות עם בעיות בשיני בינה דורשת לא רק עקירה, אלא גם טיפול אורתודונטי; אצלנו תוכלו לקבל את הכל.
שן בינה
שן הבינה היא השן האחורית ביותר בלסת, והיא חלק מן השיניים הטוחנות. אחד הדברים המייחדים את שן הבינה, וגם מקנה לה את שמה, הוא הסיבה שהיא בוקעת בגיל מאוחר.
בגיל הילדות מתחלפות השיניים, שיני החלב נושרות במקומן צומחות השיניים הקבועות. אך שיני הבינה בוקעות שנים רבות לאחר מכן, לעתים אחרי גיל 20.
שיני הבינה הן שריד אבולוציוני, אך בימינו אין בהם צורך של ממש. אבל לפעמים הן גורמות לבעיות רבות, ואנו צריכים לבצע שן בינה עקירה. בהמשך לאותם הסברים אבולוציוניים – בעבר נזקקנו לכוח לעיסה רב, והיה לנו פה גדול יותר. אך השינויים בתזונה הביאו לפה קטן יותר, וכן גם צפוף יותר. וכאשר שיני הבינה רוצות לבקוע אין להן מקום. הן מפעילות לחץ רב על השיניים הקיימות, ולפעמים הן גם נכלאות בזוויות לא טובות, ואינן בוקעות החוצה. ובמקרים שכאלו אין מנוס לבצע התערבות כירורגית.
שיני הבינה עלולות לגרום למגוון בעיות:
- צפיפות ודחיפת שיניים – כאשר שן הבינה אינה יכולה לבקוע, היא מפעילה לחץ רב על השיניים האחרות ומביאה לבעיות היכולות להשפיע על יתר השיניים. בעיות הכוללות גם כאבים וגם בעיות אסתטיות.
- בעיות חניכיים – כאשר שיני הבינה אינן בוקעות החוצה, או בוקעות באופן חלקי, הדבר משפיע על התפחות החניכיים. וכך נוצרות גם דלקות חניכיים, בעיה בפני עצמה.
- ציסטות וגידולים – לא להיבהל, אלו מקרים נדירים יותר. אך בהחלט ישנם מקרים בהם שיני בינה תרמו להופעת ציסטות וגידולים.
שן בינה עקירה
ישנם מקרים שבהם עלינו לעקור את שן הבינה. זה יכול להיות בגלל הבעיות שהזכרנו, אבל זה יכול להיות גם בעקבות עששת חמורה כאשר השן תקינה לחלוטין מבחינת הצמיחה.
עקירת שן בינה היא תמיד עניין מורכב יותר מעקירת שיניים רגילה. כאשר מדובר בלסת העליונה אנו צריכים לבדק את הקרבה אל הסינוס, ולכן אנו עושים צילומי רנטגן ו CT. אך גם בלסת התחתונה צריך להיות זהירים, איננו רוצים לפגוע בעצב.
ורק לאחר שרופא שיניים בחן היטב את המצב, הוא יכול להתקדם לבצע את העקירה. במצב רגיל עקירת שיניים נעשית בהרדמה מקומית וזהו הליך מהיר, אולי אפילו מהיר מאוד. השן נשלפת בכוח באמצעות כלי מיוחד האוחז בשן, מנדנד ושולף.
אך כאשר מדובר בעקירת שיני בינה, לא אחת ישנו צורך בביצוע הליך המכונה עקירה כירורגית. השן כלואה, ולא ניתן לשלוף אותה בתנועה פשוטה. לכן יש צורך לבצע הליך כירורגי בחניכיים, ולעתים אפילו לרסק את השן ולהוציא אותה בחתיכות קטנות.
עקירת שן כירורגית
עקירת שן כירורגית היא הליך שכיח כאשר זוהי שן בינה, אך נציין כי זהו הליך אותו מבצעים גם במקרים אחרים כמו שיניים בהן כותרת השן שבורה. הליך זה יכול להתבצע בהרדמה מקומית או הרדמה כללית, תלוי במקרה.
ההליך כולל חיתוך בחניכיים על מנת לקבל גישה אל השן, ובמקרים מסוימים אפילו דורש הסרת מעט חומר מעצם הלסת. וכאשר ישנו חתך גדול בחניכיים, יש צורך לבצע תפרים בתום ההליך.
עקירה כירורגית, במקרה של שן בינה כלואה, דורשת תקופתה החלמה ארוכה יחסית העשויה להימשך כשבועיים – שלושה ואפילו יותר. במהלך תקופת ההתאוששות חשוב להימנע מעישון ושתיית אלכוהול, יש להקפיד על מזון רך, להימנע ממזון חם. כמו כן הרופא צפוי לבקש מכם לעשות שטיפות פה באמצעות מי מלח או חומר חיטוי אחר. יתכן גם כי הרופא ימליץ על קומפרסים קרים.
הערה: הוראות הרופא המטפל גוברות על כל דבר שנכתב במאמר זה! יש להקפיד על הוראות הרופא המטפל, והוא גם הכתובת לכל שאלה ובעיה.
המרכז לרפואת שיניים
אם ישנן בעיות עם שן בינה, כמו שן בינה כלואה ומצבעים הדורשים עקירה כירורגית, אצלנו תוכלו למצוא רופא שיניים מומחה לכירורגיית פה ולסת. כאן ניתן לתת מענה גם לבעיות מורכבות בשיני הבינה. פנו עכשיו אל רופא שיניים בירושלים ותקבלו את הטיפול המתאים.
וזאת כמובן לצד מגוון טיפולי שיניים וטיפולי חניכיים מתקדמים הכוללים: רפואת שיניים אסתטית, הלבנת שיניים, גשר בשיניים, טיפולי שורש, כתרים בשיניים, השתלת שיניים למחוסרי עצם, עקירת שן ועוד.